Kornuit bos
Kornuit bos
Koninklijke Grolsch en Landschap Overijssel planten Kornuit BosEen bestaande samenwerking tussen Koninklijke Grolsch en Landschap Overijssel heeft geleid tot een bijzonder project: het aanplanten van Het Toekomstbestendige Kornuitbos. In dit bos staan verschillende boomsoorten die zijn opgewassen tegen het veranderende klimaat. Met de aanleg van het bos compenseert de brouwer haar CO2-uitstoot en vragen beide partijen aandacht voor biodiversiteit en het klimaat.
De actie rondom het bos wordt uitgevoerd door pilsmerk Kornuit, dat onderdeel is van Koninklijke Grolsch. ‘Kornuit staat voor het beleven van mooie momenten. Helaas gaan deze momenten vaak hand in hand met veel CO2-uitstoot. Of dit nu het produceren van bier is of het drinken van ons bier op een festival’, vertelt Yara Pelzer, Brand Manager bij Kornuit. ‘Wij maken ons, net als vele anderen, zorgen over de CO2-uitstoot en het milieu. Daarom willen wij graag een deel van deze uitstoot compenseren met het aanplanten van een Kornuitbos’.
Koninklijke Grolsch is al jaren als ‘bedrijfsvriend’ verbonden aan Landschap Overijssel. Dat leidde begin dit jaar tot het idee om gezamenlijk een bos te planten. ‘Dit is een geweldig voorbeeld dat laat zien dat je samen écht impact kunt maken. En het is heel concreet: over een jaar of 10 staat er een volgroeid, toekomstbestendig bos waar verschillende generaties jarenlang plezier aan kunnen beleven. Hoe mooi is dat?’, vertelt Koert van ’t Hof, Corporate Affairs Director bij Koninklijke Grolsch.
Landschap Overijssel is trots op deze samenwerking. ‘Het Kornuitbos is het voorbeeld van hoe bedrijven iets kunnen betekenen voor het landschap. Door onze doelstellingen aan elkaar te koppelen, kwamen we tot deze innovatieve samenwerking. Dit laat zien dat maatschappelijk verantwoord ondernemen en biodiversiteit heel goed samen gaan! We dagen ook andere bedrijven uit om deze samenwerking aan te gaan’, vertelt Eibert Jongsma, plaatsvervangend Directeur-bestuurder bij Landschap Overijssel.
Het bos komt te liggen tussen vliegveld Twente en de A1 vlakbij Oldenzaal. Het totale gebied is ongeveer acht hectare groot, waarvan op vier hectare bos wordt aangeplant. In het bos zijn straks verschillende boomsoorten te zien, zoals linde, meidoorn, zwarte els, wilde appel, zoete kers, es, eik en boomhazelaar. Allemaal soorten die zijn gekozen omdat ze van oorsprong in dit gebied voorkwamen. Bovendien zijn deze bomen beter bestand tegen de verwachtte klimaatverandering (droogte, extreme neerslag). Naast bosplantsoen worden ook grotere boompjes aangeplant om het nieuwe bos direct wat uitstraling te geven.
Het aanplanten van een bos past goed bij de duurzame visie van Kornuit. Als eerste ter wereld maakte Kornuit een krat van 100% gerecycled plastic consumentenafval en de blikfolies zijn volledig geproduceerd uit gerecycled plastic. Het bijzondere van déze actie is dat consumenten door aankoop van een actieproduct invloed hebben op de grootte van dit bos: hoe meer mensen meedoen, hoe groter het bos. Meer informatie is te vinden op www.kornuitbier.nl/bos.