Kijk terug: webinar 'Nooit meer tot je enkels door het plastic’

Kijk terug: webinar 'Nooit meer tot je enkels door het plastic’

Op woensdag 25 januari heeft Grolsch het webinar "Nooit meer tot je enkels door het plastic" georganiseerd. Onderwerp van gesprek waren de nieuwe overheidsmaatregelen met betrekking tot plastic wegwerpverpakkingen en -bekers voor voedsel en dranken. Maatregelen die al ingaan op 1 juli 2023 en 1 januari 2024.

De gevolgen hiervan voor horeca en evenementen zijn groot, en werden besproken door Sanne Westra (beleidsmedewerker Ministerie Infrastructuur en Waterstaat), Leonie Boon (grondstoffen-expert, Green Events), Marcus ten Zijthoff (projectleider Feestfabriek Alles Komt Goed / Zwarte Cross), Marc van Gerrevink (recycling expert, van Gerrevink Recycling) en Tom Huijskes (Marketing Operations Manager Grolsche Bierbrouwerij).

In een webinar van een uur is de regelgeving toegelicht, zijn de voor- en nadelen van de verschillende soorten bekers en trays besproken, en is er dieper ingegaan op verschillende retoursystemen (elke beker terug naar de bar!) en de retourlogistiek.

Ben je klant van Grolsch en wil je meer informatie, downloads, hulpmiddelen en verwijzingen naar onze partners met betrekking tot duurzame evenementenmaterialen?  Kijk dan hier  (inloggen vereist)

Q&A - webinar ‘nooit meer tot je enkels door het plastic’.

Sportkantines gebruiken relatief veel plastic bekers. Is de hardcup een alternatief of wordt dan glas aangeraden? Per klein schalig evenement bekers huren is nogal omslachtig.

  • Glas is sowieso een goed circulair en herbruikbaar alternatief. Als glas toegestaan en veilig is op een evenement heeft dit wat ons betreft de voorkeur.

Kunnen de festitrays ook gekocht worden?(handig bij terugkerende kleinschalige evenementen)

  •  Jazeker, dat kan. Ze zijn te koop per box van 360 stuks in de horecashop op duurzamehoreca.nl. De prijs van een box bedraagt € 495,-, dus omgerekend 1,37 per tray.

In een eerdere video werd in een graphic gestimuleerd om je plastic retourtoken mee te nemen om een formulier in te vullen. Wat doet dit met het recyclepercentage? Is er een protocol om deze tokens te recyclen?

  • De Grolsch recyclemunten zijn niet gemaakt van plastic maar van karton, en kunnen na gebruik bij het oud papier. Indien er bij een organisatie plastic tokens worden gebruikt dat worden deze continue opnieuw ingezet.

Hoe worden de recyclepercentages gecontroleerd?

  • De RPET recycling percentages zullen steekproefsgewijs door de dienst ILT van het Ministerie worden gecontroleerd. Materiaal dat bij een recyclingbedrijf binnenkomt wordt gewogen. Hiervan ontvangt de organisatie een weegbon. Met deze weegbon kan op het door de ILT verplichte formulier gemeld worden hoeveel Pet er is ingezameld. Recyclingbedrijven melden alle afvalstromen ook via het landelijk meldpunt afvalstoffen (LMA), waardoor de ILT bovendien een kruisvergelijking kan uitvoeren.

Hoe zit het met de bier petflesjes - waar labels op zitten? Kunnen die in de hoogwaardige stroom?

  • Wij hebben geen bieren in PET flessen. De samenstelling van het betreffende PET materiaal bepaalt = hypothetisch gezien= of dat ook daadwerkelijk goed te recyclen is. 

Waarom kunnen we niet in het sorteer plant met modder en al de PET bekers filteren of is dit niet te doen? Moet er echt al meteen redelijk schone bekers worden gesorteerd en worden geretourneerd?

  • Om het te kunnen recyclen, moet de PET een hoge mate van zuiverheid hebben. Vochtresten is geen issue, maar het mag geen andere plastics, vetten, sigarettenpeuken of kauwgom bevatten. De sorteer installatie bij de PET verwerker is hier niet op ingericht.
  • Nascheiding door de bekers uit het restafval te vissen is bijzonder arbeidsintensief en levert een te laag recycling percentage op, blijkt uit onze testen tot nu toe.

Waarom mag je met glas wel handmatig wassen en PP hardcup niet?

  • Glas is een hard materiaal; de PP hardcup is relatief zacht. Daardoor komen er vrij snel krassen in het PP plastic, waardoor er weer makkelijk vuil en vocht in achter blijft. Daarnaast is het essentieel de hardcup grondig te drogen (dit is net als met plastic bakjes in de vaatwasser een lastige).

Wat is de visie bij voetbalstadions? Hardcup en plastic draagtrays zijn niet veilig (gooien). Softcup is gezien de piekmomenten, massaal leegstromen stadions, niet af te handelen qua token.

  • In voetbalstadions is idd het veiligheidsaspect extra belangrijk. Wat gebeurt er als er bekers op het veld of in het publiek gegooid worden?  Daar lijkt een softcup minder schade te doen dan een hardcup. Daarnaast is de druk op de barren, met name in de rust van de wedstrijden, enorm groot. Dat betekent een grote uitdaging om bekerretouren af te handelen en tegelijkertijd de omzet op peil te houden. Veel BVO’s zijn nog zoekende en aan het experimenteren. De recyclingpercentages vallen hier nog tegen, maar de verwachting is dat door het publiek op te voeden dit sterk verbeterd wordt.

Gaat Grolsch nog iets doen op gebied van coördineren retour nemen van softcups of aanbieden munten?

Grolsch zal niet tussen haar klanten en afvalverwerkers coördineren. Deze contacten kunnen het beste direct tussen beiden plaatsvinden. We kunnen wel aangeven dat de ervaringen van enkele klanten van ons met afvalverwerker van Gerrevink de gewenste resultaten gaven.  Helaas zagen we bij veel andere afvalverwerkers niet de juiste recyclegaranties. Meer informatie kun je eventueel vinden op het kennis platform van Green Events.

Wat zijn de ervaringen met het wassen/spoelen van hardcups op locatie/achter de bar? Mijn idee is dat je op die manier dus heel veel hardcups die allemaal maar 1 maal op je event gebruikt worden scheelt. En dus ook transportkosten en huurkosten. In plaats van 100.000 bekers heb je dan bijvoorbeeld maar 20.000 bekers nodig omdat bekers 5 keer gebruikt worden. Zijn er voorbeelden waarbij dit werkt of juist niet werkt?

  • Je rekensom klopt op zich. Helaas zijn de ervaringen met het spoelen op locatie niet altijd even positief. Het kan leiden tot schade en dus uitval van bekers, maar ook de was- en droog-capaciteit/snelheid moet voldoende zijn om de piek tijdens het evenement op te vangen. Daarbij is het vanuit  hygiënisch oogpunt niet raadzaam om hardcups achter de bar te spoelen.

Ik begreep net uit het verhaal dat logo's niet worden hergebruikt uit het was proces. dit is niet correct. dit wordt wel zeker gerecycled.

  • Er kan idd wel gerecycled worden, maar het ‘vervuilt’ de transparantie van de RPET, en leidt uiteindelijk tot grijze/zwarte PET waarvan geen transparante bekers meer gemaakt kunnen worden. Door het inktlogo kan de stroom niet hoogwaardig food approved van rPET naar rPET beker gerecycled worden. En voldoen we dus niet aan de eis voor hoogwaardige recycling. Er wordt overigens wel actief gezocht door de industrie naar inkten waarbij dat in de toekomst wel het geval is. Momenteel wordt dit iig nog niet grootschalig toegepast.

Wat is jullie idee op het gebruik van Rpet bekers in (voetbal)stadions waarin er een vrij kort tijdsbestek is van consumptie en ook ten aanzien van inzameling beperkte ruimte is?

  • In voetbalstadions is idd het veiligheidsaspect extra belangrijk. Wat gebeurt er als er bekers op het veld of in het publiek gegooid worden?  Daar lijkt een softcup minder schade te doen dan een hardcup. Daarnaast is de druk op de barren, met name in de rust van de wedstrijden, enorm groot. Dat betekent een grote uitdaging om bekerretouren af te handelen en tegelijkertijd de omzet op peil te houden. Veel BVO’s zijn nog zoekende en aan het experimenteren.

Is er geëvalueerd wat de invloed is op de omzet? Wij hebben nu veel groepen die niet per persoon een biertje kopen maar voor de hele vriendenploeg. Hoe werkt het muntje daar in jullie ervaring?

  • Het is moeilijk aan te geven wat het effect op de omzet zal zijn. De recyclemunt hoeft op zich geen nadelige invloed te hebben, zeker als je bedenkt dat je bij de ingang ook 1 of 2 extra recyclemunten kunt geven. Daarmee kan er in de vriendengroep ook een drankje voor je gehaald worden als je je beker nog niet leeg hebt. Een andere oplossing die kan helpen is het werken met pitchers (grote kannen met bier) zijn, waarbij iedereen zijn bekertje houdt, maar er bijgeschonken kan worden.

Hoe lang gaat een hardcup mee? Het rendeert vanaf 5x gebruikt te worden, maar vaak kun je hem gebruiken? Dus op de lange termijn gedacht.

  • Technisch gezien kan een hardcup wel 50 tot 100 keer gebruikt worden. Mits ie niet beschadigt raakt en goed gespoeld/gedroogd wordt. 
     

Waarom kun je de hardcup niet achter de bar spoelen zoals glaswerk in de horeca. Dit gebeurt in Duitsland ook.

  • Vanwege de mogelijke beschadigingen aan de bekers en de langere droogtijd (=ruimte!) van de hardcups, is dit vaak niet een goede oplossing gebleken. Ook vanuit hygiënisch oogpunt is het niet wenselijk.

Je hebt soms ook kleine events/feesten waarbij bierbekers gebruikt worden. Hoe kun je controleren dat dit gerecycled wordt? En wie is hier verantwoordelijk voor? De bierbrouwer of de horecaklant die het kleine feestje/event organiseert?

  • Als er RPET bekers worden gebruikt, wordt er gebruik gemaakt van de toegestane uitzondering voor RPET. Dit moet van tevoren worden gemeld bij de Dienst ILT. De organisatie is altijd verantwoordelijk. De kleine events kunnen hun retourlogistiek het beste regelen via rEVENT.

Hoe gaan de recycling percentages gecontroleerd worden? Elk evenement afzonderlijk afgaan lijkt me niet haalbaar.

  • Als je gebruik wilt maken van RPET, zul je dit moeten gaan aanvragen en aangeven hoe je dit wilt gaan doen. Dit zal na het event steekproefsgewijs door de Dienst ILT van het Ministerie gecheckt worden. Materiaal dat bij een recyclingbedrijf binnenkomt wordt gewogen. Hiervan ontvangt de organisatie een weegbon. Met deze weegbon kan op het door de ILT verplichte formulier gemeld worden hoeveel PET er is ingezameld. Recyclingbedrijven melden alle afvalstromen ook via het landelijk meldpunt afvalstoffen (LMA), waardoor de ILT bovendien een kruisvergelijking kan uitvoeren.

Wat gaat de overheid eraan doen om deze maatregelen, komende uit een overheidsbeleid, bij de consument/nederlander bekend te maken. Mu ligt dit volledig bij de branche

  • Er is tijdens het webinar aangegeven dat de overheid inderdaad publieks communicatie zal gaan inzetten met dit onderwerp.

Dag, is de leverancier of de gebruiker verantwoordelijk voor terug leveren van recyclebaar materiaal?

  • De gebruiker van het PET materiaal is uiteindelijk verantwoordelijk voor het voldoende recyclen van het gebruikte materiaal. In afvalwetgeving wordt gesproken van de ontdoener, in dit geval dus de evementenorganisator. Die is verantwoordelijk voor het juist afvoeren van afval.

Geldt dit ook voor Papercups?

  • Papieren cups zoals koffiebekers bevatten tot nu toe vrijwel altijd een laagje plastic (anders valt het vocht er zo door). Daarmee is de SUP maatregel ook van toepassing op de ‘papieren’ cups.

Kunt u hoogwaardige recycling toelichten?

  • Hoogwaardig recyclen van bekers betekent dat het gebruikte materiaal terugkomt als materiaal dat wederom geschikt is om voedingswaren te bevatten. (bekers worden weer bekers of bakjes voor tomaten bijvoorbeeld).

Wat te doen met shotjes op evenementen?

  • Dat kan wel eens een lastige zijn. Uitschenken zou wellicht een optie zijn (hardcup/softcup).

Hulp is onderweg!

Spoeddienst Biertechniek 053 - 48 33 486
Spoeddienst Evenementen 053 - 48 33 135
Toned (bij Calamiteiten) 088 - 00 11 200
Weekenddienst
Met trots voor u gebrouwen. Geen 18, geen alcohol. overAlcohol
Met trots voor u gebrouwen. Geen 18, geen alcohol. overAlcohol

Ben jij 18 jaar of ouder?

Vul je geboortedatum in om toegang te krijgen tot de website.