Grolsch haalt bier terug en maakt er veevoer van

Grolsch haalt bier terug en maakt er veevoer van

Een maand geleden stroomde er bij het Preston Palace-hotel in Almelo nog volop Grolsch-bier uit de tap. Maar door het coronavirus ligt alles stil. Dus haalt de brouwer al het aangebroken bier terug naar de brouwerij, voordat het over datum raakt.

Maar wat gebeurt er met die duizenden liters teruggehaald bier? "Om de kwaliteit te waarborgen kunnen we het niet opnieuw bottelen", licht woordvoerder Koert van 't Hof van Grolsch toe. "Dus halen we het bier terug en wordt er veevoer van gemaakt."

Restpartijen opkopen

Van Triest veevoeders is een handelsbedrijf dat restpartijen opkoopt en weer aan boeren doorverkoopt. "Boeren hebben in hun voerkeuken tanks en silo's waar allerlei restpartijen in zijn opgeslagen", vertelt directeur Hein van Triest. "Een tank met aardappelschillen, een tank met resten van suikerbiet, een andere met de resten van mais."

Door resten van de levensmiddelenindustrie aan het vee te voeren, ruimen de Nederlandse boeren jaarlijks ruim 5,5 miljoen ton restafval op, zo blijkt uit cijfers van brancheorganisatie OPNV. Het meeste restafval komt uit de graan- en aardappelindustrie en gaat vooral naar de varkenshouderij.

Grolsch tankbier

 

Klein percentage bier

In de voerkeuken van de veehouderij worden in een enorme bak de ingrediënten met elkaar gemixt. Het wordt een beslag van aardappelschillen, reststromen van melkverwerking, mais, suikerbiet, bierbostel - wat vrijkomt bij de productie van bier - en ook het gebrouwen bier.

"Dat is natuurlijk maar een klein percentage," zegt Van Triest, "Anders worden de varkens dronken." De varkens slurpen de mix vervolgens op uit de voederbakken.

Van Triest vindt het bedroevend dat er nu, door de uitbraak van het coronavirus, veel goed bier weggaat als veevoer. "We halen ook restbier op na muziekfestival Zwarte Cross bijvoorbeeld, maar het is nog nooit in zulke grote hoeveelheden gebeurd. Gelukkig kan het nog weg als veevoer en wordt het niet vernietigd."

 

Hulp is onderweg!

Spoeddienst Biertechniek 053 - 48 33 486
Spoeddienst Evenementen 053 - 48 33 135
Toned (bij Calamiteiten) 088 - 00 11 200
Weekenddienst
Met trots voor u gebrouwen. Geen 18, geen alcohol. overAlcohol
Met trots voor u gebrouwen. Geen 18, geen alcohol. overAlcohol

Ben jij 18 jaar of ouder?

Vul je geboortedatum in om toegang te krijgen tot de website.