Branchegegevens P4 - 2020
Branchegegevens P4 - 2020
In Periode 4 van 2020 zien we de impact van het coronavirus en de sluiting van de horeca terug in de branche cijfers. In totaal daalde het aantal toeleveringen van eten en drinken in horeca en catering met 74%.
Alleen de zaken met bezorgservice of take-away houden hun zaak draaiend.
Sinds het Coronavirus in ons land is, heeft het enorme impact op de horecasector. Op 17 maart sloten alle horecazaken hun deuren. Maar ook veel bedrijfskantine zijn dicht gegaan. Ook bij de zorgcatering zijn de publieke restaurants gesloten, maar de intramurale voeding naar patiënten en bewoners is hier (uiteraard) wel door gegaan.
Horeca en Leisure daalden in de periode van week 12 tot week 16 met 84%. Bedrijvencatering daalde met 64% en foodservice onderweg behaalve 42% minder omzet dan vorig jaar.
Week 12
- 17 maart de sluiting van de horeca.
- Afhaaldiensten en bezorgdiensten nog actief.
- Hotels mogen wel poen blivjen
- Scholen gaan dicht. Thuiswerk opgelegd voor ouders met kinderen
- Bedrijfsleven op laag pitje -> bedrijfskantines ook deels dicht
Week 13
- Strengere lockdown -> dwingender besluit rond sluitingen.
- Verbod op groepsvorming bij recreatief thuisverblijf
- Restaurants en cafés komen met afhaalpakketjes en digitale thuis-blijf proeverijen. Voor veel zaken blijkt het logistieke proces een knelpunt.
Week 14
- Verlenging lockdown en strenge handhaving 1.5m richtlijn
- Bezoekverbod verpleeghuizen
- Diverse initatieven om zorgpersoneel te steunen
- start NOW-regeling, waarbij overheid een deel van de loonkosten vergoed.
- Consumenten verlangen naar meer bewegingsvrijheid en genietmomenten. Diverse creatieve
ideeën voor horecabeleving-in-eigen-huiskamer, maar regelgeving belemmert vaak de
uitvoering.
Met de inzichten van nu, kijken we weer vooruit. Zeer waarschijnljik openen de terrassen vanaf 1 juni, en is er dan ook weer mogelijkheid om maximaal 30 gasten in een zaak te ontvangen.